ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΑΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πώς θα διεθνοποιήσουμε τη Γενοκτονία

Πώς θα διεθνοποιήσουμε τη Γενοκτονία

Μια βαθιά πολιτική εκδήλωση για το μείζον θέμα των γενοκτονιών και της αντιμετώπισής τους από τους απογόνους των ανθρώπων που τις υπέστησαν, αλλά και από επίσημους φορείς, πολιτειακούς τε και άλλους, έγινε τη Δευτέρα το βράδυ στη ΛΑΕΔ. Τα μηνύματά της θα έπρεπε να ακουστούν από τα πολλά εκατομμύρια των ανθρώπων που αναρωτιούνται γιατί η Γενοκτονία των Ελλήνων δεν έχει αναγνωριστεί από σύσσωμη τη διεθνή κοινότητα.

Οι Έλληνες διοργανωτές, ο ΣΠOΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, υποδέχτηκαν τον αντιπρόεδρο της αρμενικής εθνοσυνέλευσης Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ, που έλκει τη μακρινή καταγωγή του στον Πόντο, και τον Αμερικανό πολιτικό, σερίφη της Μασαχουσέτης, Πίτερ Κουτουτζιάν. «Αρμένιοι, Ασσύριοι, Έλληνες, η πολιτική δύναμη της ενοποίησης των γενοκτονιών» ήταν το θέμα της συζήτησης που παρακολούθησε το pontos-news.gr.

Εξαρχής ο Εντ. Σαρμαζάνοφ μίλησε πολιτικά τεκμηριώνοντας γιατί οι σφαγές Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων από τους Νεότουρκους ήταν προμελετημένη γενοκτονία. Υπενθύμισε τις ενέργειες που έκανε η Αρμενία για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και δείχνοντας με το δάχτυλο την πολιτική άρνησης της Τουρκίας πρότεινε την ενότητα των τριών λαών ως απάντηση στη λήθη.


Ο Έντουαρντ Σαρμαζάνοφ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΛΑΕΔ. Σε δεύτερο πλάνο ο μεταφραστής του

«Οι Αρχές της Τουρκίας», είπε, «αντί να αναγνωρίσουν τις γενοκτονίες και να απαλλαγούν έτσι από το βαρύ φορτίο τους, ακολουθούν το δρόμο της άρνησης και γίνονται συνεργοί ενός εγκλήματος που διαπράχθηκε έναν αιώνα πριν· καταλαμβάνουν τμήμα της Κύπρου, επιβάλλουν παράνομο αποκλεισμό κατά της Αρμενίας, διατηρούν το άρθρο 301, διοργανώνουν Καλλιπόλεις προσπαθώντας να παραπλανήσουν την διεθνή κοινότητα, βρυχώνται κατά του Πάπα της Ρώμης και κατά των ηγετών εκείνων των χωρών που αναγνωρίζουν και καταδικάζουν την Γενοκτονία.

»Εμείς, οι εκπρόσωποι των τριών λαών, πρέπει να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης και ενάντια στην πολιτική της άρνησης Τουρκίας».

Με προσωπικές αναφορές, συγκινημένος για την παρουσία του στην Ελλάδα, άνοιξε την ομιλία του ο Πίτερ Κουτουτζιάν, γνωρίζοντας στο κοινό ότι οι παππούδες του ήταν από το Μαράς της ιστορικής Αρμενίας, επιζήσαντες της Γενοκτονίας, αλλά και ο ίδιος αισθάνεται επιζήσας αυτής της σφαγής.

Η διάσταση που ήθελε να δώσει ο ομιλητής ήταν αυτή της επόμενης ημέρας της τραγωδίας που βίωσαν Αρμένιοι, Ασσύριοι και Έλληνες – μιας μέρας που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

«Πρέπει να ενώσουμε τα χέρια μας. Διότι δεν είμαστε μόνο θύματα γενοκτονίας αλλά και επιζήσαντες. Είμαστε δυνατοί, δουλεύουμε σκληρά, έχουμε επιτύχει», είπε ο Π. Κουτουτζιάν. Και προεκτείνοντας τη σκέψη του για να αποκτήσει η υπόθεση αναγνώρισης παγκόσμια διάσταση, θύμισε τα λόγια του αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Μάρτιν Λούθερ Κινγκ: «Μια αδικία οπουδήποτε είναι απειλή της δικαιοσύνης παντού».


O Πίτερ Κουτουτζιάν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΛΑΕΔ

Ο μόνος τρόπος για να κατανοήσουμε τη γενοκτονία που υπέστησαν οι χριστιανικές κοινότητες είναι να την δούμε μέσα από ένα πρίσμα, τόνισε ο ομιλητής, προτείνοντας σειρά ενεργειών για να αποκτήσει η υπόθεση δύναμη και να ταξιδέψει στις καρδιές ακόμα και αυτών που δεν γνώρισαν σφαγές.

Μεταξύ των προτάσεων είναι να ενωθούν οι γενοκτονημένοι λαοί με μια κοινή στρατηγική.

Προτείνεται επίσης να ανεγερθεί κοινό μνημείο για όλους τους μάρτυρες όπου ο κόσμος θα μπορεί να μαθαίνει αλλά και να διαδηλώνει, να συμπορευτούν Έλληνες, Ασσύριοι και Αρμένιοι με άλλους λαούς που έχουν υποστεί γενοκτονία σε πιο σύγχρονες περιόδους για να γίνει κατανοητό ότι αυτή η μορφή εγκλήματος αφορά όλους, να υπάρξει στενή συνεργασία με τη Διασπορά.

Ο Π. Κουτουτζιάν ανέδειξε το ρόλο της αρμενικής Διασποράς στην αναγνώριση της γενοκτονίας, κάτι που εν μέρει μόνο βρήκε σύμφωνο τον Εντ. Σαρμαζάνοφ, ο οποίος τόνισε ότι ο αρμενικός λαός κατέγραψε επιτυχίες όταν η Αρμενία ενώθηκε με τη Διασπορά και κέντρο του αγώνα έγινε το Ερεβάν.

Στο σημείο αυτό ο αντιπρόεδρος της αρμενικής Εθνοσυνέλευσης εξήρε τη συνεισφορά της Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ζωής Κωνσταντοπούλου στο τελικό ανακοινωθέν τουπρόσφατου φόρουμ που έγινε στην Αρμενία, όπου εκείνη αξίωσε, όπως είπε ο Εντ. Σαρμαζάνοφ, να περιληφθεί και το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων και είναι προσηλωμένη στο στόχο του αγώνα.

Και μια ακόμα παρατήρηση του Πίτερ Κουτουτζιάν που μπορεί να δώσει δύναμη στις διεκδικήσεις: Οι Έλληνες, είπε, είναι πολύ καλύτερα διασπαρμένοι και ενσωματωμένοι στον κοινωνικό ιστό των ΗΠΑ. Περισσότερο από τους Αρμενίους. Και γι’ αυτό μπορούν να έχουν μεγαλύτερη επιτυχία.

Η συζήτηση χθες στη ΛΑΕΔ κατέδειξε περίτρανα την ανάγκη να ενωθούν γόνιμες σκέψεις ανθρώπων που έχουν αγωνιστεί για την αναγνώριση των γενοκτονιών, και θέτοντας στο περιθώριο την ατομικότητα και την όποια μικροπολιτική σκοπιμότητα να ορίσουν στόχους και να τους υλοποιήσουν. Η 100ετία από τη Γενοκτονία των Ποντίων απέχει μόνο μια ανάσα.

Προ των ομιλιών, οι δύο υψηλοί προσκεκλημένοι της ΠΟΕ είχαν θερμή χειραψία και σύντομη συζήτηση, κατά την οποία συνεχάρησαν αλλήλους για τις δράσεις που αναπτύσσουν αναφορικά με τη διατήρηση της μνήμης.

Εκ μέρους των διοργανωτών, η Χριστίνα Χαφουσίδου ευχαρίστησε το κοινό που δίνει παρών στον αγώνα για τη διεθνοποίηση της γενοκτονίας. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος ΣΠΟΣ Νοτίου Ελλάδος και Νήσων της ΠΟΕ, Γιώργος Βαρυθυμιάδης (στη φωτογραφία επάνω, εν μέσω των προσκεκλημένων ομιλητών).

Την Τρίτη 19 Μαΐου, ο Εντ. Σαρμαζάνοφ ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Σύνταγμα και ο Π. Κουτουτζιάν στη Θεσσαλονίκη.

πηγή:pontos-news.gr

Τελευταία άρθρα

Στο YouTube

Αντάμωμαν 2018+ || Γιώργος Ιωαννίδης | Ανδρέας Κουγιουμτζίδης

Μουσική συναυλία «Εἰς μνήμην» | Γιώργος Δημητριάδης | Ανέστης Ιωακειμίδης | Γιάννης Ταϊλαχίδης

Στο Facebook