Παρουσίαση του βιβλίου: «Θα παραμείνουμε απαθείς; Το μαρτύριο του Πόντου και η διεθνής κοινή γνώμη»
Την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (Ε.Σ.Η.Ε.Α), η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής παρουσίασε το δίγλωσσο (ελληνικό & ισπανικό) βιβλίο των Κωνσταντίνου Φωτιάδη και Γεωργίου Μουστάκη, με τίτλο: «ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΑΘΕΙΣ;- Το μαρτύριο του Πόντου και η Διεθνής κοινή Γνώμη».
Το βιβλίο προλόγισαν οι κ.κ. Μπαμπούνης Χαράλαμπος, καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Κοτανίδης Γεώργιος, ηθοποιός, οι οποίοι ανέδειξαν τις βαθύτερες πτυχές του έργου και τα μηνύματα που η έκδοσή του σημασιοδοτεί. Μέλη της Ένωσης ανέγνωσαν συγκινητικά αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ, την παρουσίαση ολοκλήρωσε ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Φωτιάδης με μια εμπεριστατωμένη ομιλία.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, εκπρόσωποι Ποντιακών φορέων και σωματείων, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, καθώς και πλήθος κόσμου. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να αποκομίσουν πληροφορίες αναφορικά με την Γενοκτονία και τις μεθόδους με τις οποίες αυτή συντελέστηκε, όπως επίσης και να συνειδητοποιήσουν την διάσταση που είχε λάβει, τότε, το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο, κινητοποιώντας τους Έλληνες, όπου γης, όπως ο Γ. Μουστάκης, συγγραφέας της πρώτης έκδοσης του βιβλίου, το 1922. Επίσης, οι ομιλητές καυτηρίασαν και την στάση των Μεγάλων Δυνάμεων, αναφορικά με την πολιτική μη εμπλοκής τους στην Μ. Ασία για την προστασία και διάσωση των θυμάτων από την, εν εξελίξει, γενοκτονία. Τέλος, ο καθηγητής κ. Φωτιάδης ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση, αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που συντελούνται σε διεθνές επίπεδο και άπτονται του ζητήματος της Γενοκτονίας των Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων από τους Τούρκους.
Το δίγλωσσο αυτό εγχειρίδιο, το οποίο ο σύλλογός μας υποστηρίζει ήδη πριν από την έκδοσή του, επιτυγχάνει έναν διπλό στόχο. Αφ’ ενός προάγει την διεθνοποίηση του ζητήματος της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αφού, όπως και η αρχική έκδοση του 1922 αποσκοπεί στο να ευαισθητοποιήσει την Κοινή Γνώμη και Διανόηση των ισπανόφωνων χωρών της Λατινικής Αμερικής, όσον αφορά το μέγιστο έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας που συντελέστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα στην Τουρκία, δηλαδή τις γενοκτονίες σε βάρος Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Αφ’ ετέρου, η μετάφραση του κειμένου και στα ελληνικά, μας καθιστά γνωστό έναν «ξεχασμένο θησαυρό πληροφοριών» αναδεικνύοντας, ταυτόχρονα, το έμπρακτο και χρονικά άμεσο ενδιαφέρον της Ελληνικής Διασποράς για τον Ελληνισμό του Πόντου, ο οποίος, λόγω της Γενοκτονίας, απειλήθηκε με οριστικό αφανισμό.
Ως σύλλογος νεολαίας πιστεύουμε ότι, η σπουδαιότητα της ευαισθητοποίησης και αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τρίτα κράτη, δεν έχει στόχο την μισαλλοδοξία ή τον φανατισμό. Αντιθέτως, έχει σκοπό την άσκηση πίεσης σε διεθνές επίπεδο, ούτως ώστε, ο ίδιος ο δράστης, εν τέλει, να αναγνωρίσει ότι διέπραξε «το έγκλημα των εγκλημάτων» και να αναλάβει την επανόρθωση του πλήγματος αυτού στην Ανθρωπότητα.