Εκδήλωση στο Λειβάρτζι Αχαΐας: «Μνήμη εγκλημάτων και εγκλήματα μνήμης»
Το Σάββατο 11 Αυγούστου 2018, στην κεντρική πλατεία Λειβαρτζίου Αχαΐας, η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής συνδιοργάνωσε με τον Σύλλογο Λειβαρτζινών Αθήνας και την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος την εκδήλωση με τίτλο:
«Μνήμη εγκλημάτων και εγκλήματα μνήμης»
Στόχος του εν λόγω εγχειρήματος ήταν η αντιπαραβολή του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων με την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, δύο πράξεων βαρβαρότητας που κιλήδωσαν την σύγχρονη ελληνική ιστορία και συνέβησαν με χρονική διαφορά, μόλις, τριών δεκαετιών. Την εκδήλωση προλόγισαν οι κ.κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, τέως βουλευτής και νομάρχης Αχαΐας, και Δήμος Βαρβιτσιώτης, πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, οι οποίοι χαιρέτισαν την πρωτοβουλία των διοργανωτών, ειδικά μέσα σε περίοδο θέρους, και επεσήμαναν τη σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων μνήμης και ευαισθητοποίησης. Επίσης, μας τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι φορέων και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, καθώς και πλήθος κόσμου.
Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων και των όμορων οικισμών, κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, μέσω αφηγήσεων ατόμων που βίωσαν τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί σε συγγενικά τους πρόσωπα, αλλά και με την προβολή σχετικού video που έχει επιμεληθεί το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (Δ.Μ.Κ.Ο.).
Ιδιαιτέρως συγκινητική ήταν η δεκάλεπτη συνέντευξη που έδωσε, ζωντανά στην πλατεία του χωριού, στον πρόεδρο του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας, ο κ. Χαρίλαος Ερμείδης, γεννημένος στο Λειβάρτζι αλλά καταγώμενος από προσφυγική οικογένεια Ποντίων. Ο κ. Ερμείδης αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο τον δύο θεμάτων της εκλήδωσης, δίνοντας έτσι την αφορμή της μετάβασης από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα στο ζήτημα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Έπειτα από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού ανά τους αιώνες, ακολούθησε εκτενής περιγραφή του χρονικού των ετών της Γενοκτονίας και των θηριωδιών που διέπραξαν Νεότουρκοι και Κεμαλικοί εις βάρος των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας.
Στη συνέχεια, απαντήθηκε το ερώτημα «Τι είναι Γενοκτονία και ποιος ο άνθρωπος που επινόησε τον εν λόγω όρο;». Συγκεκριμένα, έγινε διεξοδική αναφορά στον νομικό Raphael Lemkin, στο έναυσμα που τον οδήγησε σε αυτή την «επινόηση» και τις προσπάθειες που κατέβαλε για την θεσμοθέτησή της. Παράλληλα υπήρξε προβολή μέρους μέρους του νέου DVD της Ε.Πο.Ν.Α. “The crime of crimes: Genocide (genos+caedere)”, με μοναδικό απτικοακουστικό υλικό με τον ίδιο το Raphael Lemkin μετά την υπερψήφιση της Σύμβασης για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος της Γενοκτονίας από τον Ο.Η.Ε. στις 9 Δεκεμβρίου 1948. Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίασης, προβάλλονταν slides, ενώ, μεταξύ των θεματικών της παρουσίασης, παρεμβάλλονταν τραγούδια σχετικά με τη Γενοκτονία και video. Αξίζει ιδιαίτερης μνείας η απαγγελία ποιήματος του Φίλωνος Κτενίδη και η μουσική απόδοσή του από τους Γιάννη Μιχαηλίδη και Γιώργο Παπαδόπουλο αμέσως μετά, καθώς κέντρισε το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.
Στον επίλογο της εκδήλωσης, δόθηκε μια σαφής εικόνα του κλίματος που επικρατεί σήμερα στη γείτονα χώρα, στην οποία η Άρνηση της Γενοκτονίας κυριαρχεί, γνωστοποιώντας παράλληλα προς τους παρευρισκομένους ότι η Άρνηση συνιστά και το τελευταίο από τα δέκα στάδια της Γενοκτονίας, σύμφωνα με διακεκριμένο γενοκτονολόγο Gregory Stanton. Αντιστοίχως, βέβαια, σχολιάστηκαν και τα «οικεία κακά» αφού στη χώρα μας η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία συνεχίζει να αναλώνεται σε επετειακές μόνον αναφορές, παρότι βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες μακριά από το 2019 και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την 19η Μαΐου 1919.
Συνειδητοποιώντας ότι πρωτοβουλίες όπως η συγκεκριμένη αποτελούν τα θεμέλια για το μέλλον και θα χαράξουν τον δρόμο προς την τελική δικαίωση, ευχαριστήσαμε θερμά τον Σύλλογο Λειβαρτζινών Αθήνας και, ιδιαίτερα, τον πρόεδρο, κ. Παναγιώτη Φράγκο, για την πρόσκληση και δώσαμε την υπόσχεση ότι η παρουσία μας στο Λειβάρτζι είναι μόνον η αρχή για την εκπόνηση και στο μέλλον δράσεων που θα δικαιώνουν τα αθώα θύματα κάθε ιστορικής περιόδου… Γιατί οι Αθώοι, δεν έχουν ταυτότητα και οι Δίκαιοι, όσοι δηλαδή μάχονται για την ιστορική αλήθεια, δε μπορεί να είναι εσωστρεφείς. Αγωνίζονται για το Όλον, είτε αυτό λέγεται Καλάβρυτα είτε Πόντος είτε Κύπρος είτε Καμπότζη!